Het is nog zomers weer en de mussen vallen spreekwoordelijk gezien, van het dak. Op Kantoor staat de airco wellicht op de hoogste stand, misschien is een extra drankje of ijsje voor uw personeel ook geen slecht idee. Hoe zit dit fiscaal gezien?

Een drankje, ijsje of andere versnapering wat op de werkplek genoten wordt is onbelast. Daarbij moet u als werkgever het drankje of ijsje verstrekken. Wanneer de werknemer zelf het een of ander aanschaft zijn de kosten wel belast.

Het een of ander is alleen op de werkplek onbelast. Dit omvat alle ruimtes waar u als werkgever verantwoordelijk voor bent volgens de Arbowet. Het is bijvoorbeeld ook de priv√©parkeerplaats van uw kantoor. En hier zou gerust ’s middags een ijscoboer, namens u, uw werknemers op een ijsco laten trakteren.

Een werknemer die thuiswerkt kunt u geen onbelaste versnapering laten bezorgen. Tenzij de werkruimte van de werknemer zelfstandig is. Een werkruimte is zelfstandig wanneer het een eigen in- of opgang heeft, de werknemer er in werkt en u een huurcontract inzake de werkruimte heeft afgesloten met het betreffende personeelslid.

Wilt u een verkoelend drankje drinken op het terras met het personeel, dan is dit niet de werkplek en is het belast. Om te voorkomen dat uw werknemers hier belasting over betalen kunt u de rekening onderbrengen in de werkkostenregeling. Indien u binnen de vrije ruimte blijft, betaalt u ook geen belasting. Overschrijdt u de vrije ruimte, dan moet u via de eindheffing 80% belasting betalen.