In de WKR is een aantal zaken of vergoedingen die u aan uw werknemer geeft belastingvrij. De meest voorkomende gerichte vrijstellingen zijn die van € 0,19 per kilometer, de vergoeding voor zakelijke maaltijden en opleidingen van werknemers nodig voor het werk.

Sinds de werkkostenregeling (WKR) is ingevoerd geldt er voor kerstpakketten geen bijzondere regeling meer. Dit betekent dat u in het beginsel over de waarde hiervan (incl. btw) eindheffing loonbelasting moet betalen.

Er is gelukkig ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de vrije ruimte. Onder de voorwaarde dat deze nog  niet volledig benut is. Vraag daarom de fiscale loonsom voor 2021 op bij uw salarisadministrateur. Zodat u de vrije ruimte kunt berekenen. Dit is dit jaar nog 3% van de fiscale loonsom tot en met €400.000. Deze tijdelijke verruiming wordt vooralsnog niet verlengd. Daarom is het tarief vanaf 2022 weer 1,7%. Heeft u nog ruimte over, dan kunt u dit jaar bijvoorbeeld met kerst extra uitpakken.

Vervolgens dient u na te gaan welke vergoedingen en verstrekkingen u al heeft opgenomen in de vrije ruimte van 2021. Denk hierbij aan het personeelsfeest of de fiets van de zaak.

Komt u boven de vrije ruimte uit, dan moet u over het overschot 80% eindheffing betalen. Speelt dat bij u, dan moet dit vermelden in de aangifte loonbelasting. Deze aangifte moet voor 1 april 2022 zijn ingediend.