Ondernemers die door de coronamaatregelen werden geraakt konden op laagdrempelige wijze uitstel van betaling krijgen. Het bijzonder uitstel van betaling loopt tot en met 31 maart. In de periode waarin u bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis had, hebt u een belastingschuld opgebouwd. Vanaf 1 oktober 2022 krijgt u 60 maanden de tijd om uw belastingschuld te betalen met een betalingsregeling. U betaalt dan elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst, plus invorderingsrente.

Alle belastingen waarvoor u op of na 1 april 2022 aangifte doet, moet u weer op tijd betalen. Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 april 2022, moet u betalen. Hiervoor geldt het bijzonder uitstel niet. De uiterste betaaldatum staat altijd op de belastingaanslag die van  de belastingdienst krijgt. Indien u gebruik maakt van het bijzonder uitstel dan krijgt u van de Belastingdienst een brief met daarin een overzicht van uw belastingschuld, de voorwaarden en het maandbedrag van de betalingsregeling. De betaling van de opgebouwde belastingschuld verloopt op basis van een annuïtair aflossingsschema.

Invorderingsrente
U betaalt invorderingsrente als u een belastingaanslag niet op tijd betaalt. Om de gevolgen van het coronavirus te verzachten, Is de invorderingsrente vanaf 23 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 van 4% naar 0,01% verlaagd. De invorderingsrente gaat daarna stapsgewijs terug naar het oude niveau. Op 1 juli 2022 wordt het percentage invorderingsrente op 1% vastgesteld, op 1 januari 2023 op 2%, om vervolgens in 2 stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024.

Belastingschuld sneller afbetalen
Het is mogelijk om de belastinschuld sneller af te betalen. Vermeld, wanneer u het bedrag van een aanslag overmaakt altijd het kenmerk van de aanslag.

  • Betaalt u al vóór 1 oktober 2022 een deel van uw belastingschuld af? Dan wordt het totale bedrag dat u via de betalingsregeling afbetaalt, lager.
  • Wilt u tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2027 naast het vaste maandelijkse bedrag extra afbetalen? Dan blijft uw maandbedrag gelijk, maar zal de looptijd van uw afbetaling korter duren. Dit levert u ook een rentevoordeel op.

Let op: Over de belastingschuld moet wel invorderingsrente worden betaald. Eerder aflossen is mogelijk.