Wanneer u een nieuwe bestelbus wilt aanschaffen, kunt u alleen in 2024 nog profiteren van de vrijstelling voor de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Deze vrijstelling wordt namelijk per 1 januari 2025 afgeschaft. De bpm is een belasting op personenauto’s en motorrijwielen, maar geldt ook voor bestelauto’s. De bpm wordt onder meer geheven bij de inschrijving van de aankoop van een nieuw voertuig in het kentekenregister. Kan je bewijzen dat je het voertuig minimaal 10% zakelijk gebruikt, dan heeft u  onder voorwaarden vrijstelling voor de bpm.  Een bestelauto op diesel met een catalogusprijs excl. btw van € 55.000 heeft ruim € 15.000 aan bpm. Hoeveel de bpm wordt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Deze bestelauto’s worden daardoor vanaf 2025 een stuk duurder.

In 2024 kunnen ondernemers nog een bestelauto kopen zonder bpm. Er zijn alternatieven door een elektrische bestelauto aan te schaffen. Daar betaalt u in 2025 wel een vast bedrag voor aan bpm: €360

Besluit u nog dit jaar een nieuwe elektrische bestelauto te kopen, dan heeft u onder voorwaarden ook nog recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA) en op de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De MIA bedraagt:

  • dit jaar 27% van het investeringsbedrag minus € 20.000,
  • vorig jaar was dit nog 45% minus € 11.000.

De MIA is dus al flink verminderd en het is de vraag of deze in 2025 voor elektrische bestelauto’s nog zal bestaan.

Is uw huidige bestelauto aan vervanging toe of overweegt u om een nieuwe bestelauto aan te schaffen, dan is het wellicht een idee om het dit jaar te doen.