De vrije ruimte in de Werkkostenregeling eenmalig verhoogd naar 3%

In de WKR is een aantal zaken of vergoedingen die u aan uw werknemer geeft belastingvrij. De meest voorkomende gerichte vrijstellingen zijn die van € 0,19 per kilometer, de vergoeding voor zakelijke maaltijden en opleidingen van werknemers nodig voor het werk.

Sinds de werkkostenregeling (WKR) is ingevoerd geldt er voor kerstpakketten geen bijzondere regeling meer. Dit betekent dat u in het beginsel over de waarde hiervan (incl. btw) eindheffing loonbelasting moet betalen.

Er is gelukkig ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de vrije ruimte. Onder de voorwaarde dat deze nog voldoende groot is. Vraag daarom de fiscale loonsom voor 2020 op bij uw salarisadministrateur. Zodat u de vrije ruimte kunt berekenen. Dit is 1,7% van de fiscale loonsom tot en met €400.000.

Gezien de huidige situatie is éénmalig de vrije ruimte verhoogd van 1,7% naar 3% zodat als u daarvoor de financiële ruimte hebt, de mogelijkheid hebt om uw werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen. Heeft u nog ruimte over, dan kunt u dit jaar bijvoorbeeld met kerst extra uitpakken. De belastingdienst geeft aan dat ze hiermee hopen sectoren te helpen die getroffen zijn door de crisis.

Vervolgens dient u na te gaan welke vergoedingen en verstrekkingen u al heeft opgenomen in de vrije ruimte van 2020. Denk hierbij aan het personeelsfeest of de fiets van de zaak.

Komt u boven de vrije ruimte uit, dan moet u over het overschot 80% eindheffing betalen. Speelt dat bij u, dan moet dit vermelden in de aangifte loonbelasting. Deze aangifte moet voor 1 april 2021 zijn ingediend.